Sappe de Pachtinner

I Onverwacht bezoek

 

Sappe de Pachtinner:

 

Sappe de Pachtinner is een spannende film die zich afspeelt in en rondom Hoogezand-Sappemeer. Stijn, Kim en Fayza stuiten tijdens één van hun avontuurlijke dwalingen op een duistere gedaante. Met hulp uit onverwachte hoek gaan ze op onderzoek uit en worden ze geconfronteerd met de eeuwenoude sage van Sappe en zijn pact met de duivel.

 

 

Presskit (EN)          Persmap (NL)          Facebook           IMDB

Het verhaal speelt zich af in verschillende tijdperken. Zoals het met veel oude volksverhalen gaat die mond op mond worden doorverteld is ook de sage van Sappe over de jaren flink veranderd. Vandaag de dag zijn er 2 verschillende versies van het verhaal bekend. De ene gaat over Sappe die de pacht gaat innen voor het klooster en door de duivel wordt overgehaald om een schat te zoeken in het veengebied. In de andere versie is het Sappe’s taak om een lichtje in het moeras brandende te houden zodat de reizigers er niet in verdrinken. Uiteindelijk zijn deze 2 versies samengebracht tot één verhaal en door middel van flashbacks in de film verwerkt. De rest van de film speelt zich af in de tegenwoordige tijd. Sappe is herrezen uit het moeras en maakt net zoals 350 jaar geleden de streek weer onveilig.

Aangezien het verhaal is geschreven als kinderboek heeft het af en toe de naïviteit van een jeugdfilm. Het feit dat er tijdens het schrijfproces veel inspiratie is gehaald uit oude Nederlandse jeugdseries zoals: De zevensprong, Q&Q en de legende van de Bokkerijders verklaard ook wel een beetje deze insteek. Daar tegenover heeft de film juist weer een volwassen karakter. Dit zit hem niet alleen in de speelduur (148 min.) maar met name in de sfeer van de beelden, het ritme van de montage en de muziek.

Sappe de Pachtinner is geschreven, gefilmd en gemonteerd over een periode van 3 jaar. Met het verhaal, het filmplan en een lange teaser (Sappe de Pachtinner – Proloog) werd in 2016 de NAM Mediaverkiezing Publieksprijs gewonnen. Deze verkiezing georganiseerd door het leefbaarheidsfonds heeft als doel om Groningen door middel van mediaprojecten weer positief op de kaart te zetten.

Sappe de Pachtinner ging op 29 november 2018 in VUE Hoogezand in première. Na de première ging de film het internationale filmfestivalcircuit in en werden er nominaties in de wacht gesleept bij Fabrique du Cinema in Rome en het Noordelijk Film Festival. Ook werd de film onder andere geselecteerd voor Festival Audiovisual Infantil in Venezuela en het Ramsgate International Film & TV Festival. Met name bij de lokale vertoningen zoals in het oude Forum Groningen en op het dr. Aletta Jacobs College bleek de film voor veel mensen uit de buurt een feest van herkenning.

In 2019 is de film omgetoverd naar een 5delige miniserie. DVD’s en Blu-ray’s zijn verkrijgbaar via de Bestel film pagina.